Tuesday, April 17, 2012

Allah Itu Tuhan Kita Mari Menjadi Hamba

                                                         baby

Allah itu Tuhan kita.Mari Menjadi Hamba
Bismillah wal Hamdulillah.
Ini post kedua ketika saya bercuti block dan terasa tidak percaya masih punya sisa-sisa kekuatan untuk menulis. Walaupun saya sendiri tahu mungkin tidak akan ada orang yang bakal membaca post saya ini. Sepertinya pada cuti kali ini saya kerap kali berfikir dan membaca (byk tentang falsafah keTuhanan,syurga serta neraka, pahala serta dosa). Maka ianya banyak memberi impak serta rasa berTuhan yang baru kepada saya.
Iman itu perlu diperbaharui. Kita selalu mendengar ungkapan itu. Tetapi bagaimana mahu memperbaharui iman? adakah dengan mengulang-ngulang kata-kata keimanan tetapi hidup jauh dari paksinya? bagi saya memperbaharui iman adalah kembali memahami makna keimanan itu sendiri. Bagaimana? be it dengan mendengar kuliah, membaca al quran serta buku,serta berfikir di manakah letaknya Allah swt dalam hidup kita. ya, sahabat.. Allah itu Tuhan kita.
Pernahkah kita rasa berTuhan?
Pernahkah kita rasa Allah amat menyayangi kita?
Pernahkah kita merasa kita tidak punya apa-apa kecuali Dia?
Pernahkah kita "minta sorry" dari Allah atas kesalahan kita?
Pernahkah kita terdetik dalam hati bahawa kita ini hanyalah makhluk Allah yang melata di muka bumi...
Dihantar ke bumi hanyalah untuk melaksanakan misi & visi Ilahi serta diuji...
Diberi segala macam kelebihan serta kekurangan diri sebagai ujian...
Seterusnya akan dijemput kembali setelah habis tempoh waktu utk melaksanakan Misi?
Dan akan diganjari...
Adakah "jannah" atau adakah "sa'iir" tempat kembali itu...
Kita punya segala macam kelebihan. Kita mungkin punya rupa yang menawan. Kita punya harta yang mencukupi serta tidak meminta-minta. Kita punya ibu bapa yang penyayang. Kita merupakan pelajar cemerlang. Kita menjadi sebutan & rebutan kampus. Kita popular.Kita punya kredibiliti. Kita punya segala macam untuk dibanggakan. Kita punya segalanya untuk takabbur..
Tapi dalam hening pekatnya malam, cuba tanya diri kita..siapa kita? siapa Tuhan kita.. yang menganugerahkan segala macam ini. dimanakah kamu letak segala kelebihan yang merupakan amanah Allah terhadapmu wahai hamba yang mempunyai akal fikiran? kenapa dirimu begitu segan untuk menarik sejadah disebalik hening pekatnya malam untuk meminta ampun serta bersyukur?
Jgn setelah nyawa di halkum barulah kita tersedar rupanya kita masih tidak sedar diri.

Jika anda adalah orang yang saya sebutkan di atas, maka sudah semestinya anda akan merasa malu dengan diri sendiri. Akan terlebih malu jika kita melihat orang yang punya "kurang kelebihan dari kita" tetapi sangat menjiwai jiwa hamba. Jika saya, saya akan merasa sangat malu dan terpukul.Baca kisah Julaibib; bagaimana dengan segala kekurangan diri Allah muliakan dia dengan syahid.
Tetapi,di sisi pandang yang lain, cuba lihat orang yang telah Allah berikan segala nikmat seluas langit dan bumi. Nabi Sulaiman as tetap mensyukuri. Rasulullah saw popular sepanjang zaman tetap berada dalam jiwa hamba yang taat walaupun nama beliau meniti bibir makhluk sehingga ke Khaliq di Arasy. Mereka boleh sahaja bangga jika mereka mahu. So, kita yang 'biasa-biasa' ini, di mana? Alangkah malunya jika digandingkan dengan mereka yang 'siapa-siapa' ini. Mereka telah membuktikan mereka berjaya mendaki puncak keTuhanan dengan bahagia. Di manakah kita?
فَتَبَسَّمَ ضَا حِكًا مِنْ قَوْ لِهاَ وَقَالَ رَبِ أَوْزِعْنِيْ أَنْ أَ شْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِيْ أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَى وَلِدَىَّ وَأَنْ أَعْمَلَصَلِحًا تَرْ ضَىهُ وَاَدْخِلْنِيْ بِرَحْمَتِكَ فِيْ عِباَ دِكَ الصَّلِحِيْنَ.
Ertinya: Maka Dia tersenyum dengan tertawa karena (mendengar) Perkataan semut itu. dan Dia berdoa: "Ya Tuhanku berilah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmat mu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada dua orang ibu bapakku dan untuk mengerjakan amal saleh yang Engkau ridhai; dan masukkanlah aku dengan rahmat-Mu ke dalam golongan hamba-hamba-Mu yang saleh".
(An-Naml:19) 
Tidak Bersyukur = Kufur?

Mengapa syukur seringkali digandingkan dengan kufur? iaitu kufur nikmat. Kerana jika tidak bersyukur, seolah-olah kita tidak 'acknowledge' pemberi kepada nikmat itu.Alangkah kurang ajarnya kita,dapat nikmat 'ujub serta bongkak. Terasa 'lebih' berbanding orang lain, sedangkan yang memberi nikmat itu sedang memerhatikan kita. Dan kita tidak kenal Dia, terasa nikmat itu kita punya,nikmat itu kita buat. Bukankah itu kufur namanya?
MALU terasa.
"Laki-laki yang tidak dilalaikan oleh perniagaan dan tidak (pula) oleh jual beli dari mengingat Allah, mendirikan solat, dan menunaikan zakat. Mereka takut pada hari (pembalasan) yang (pada saat itu) hati dan penglihatan menjadi goncang"
(QS an-Nuur:37).
"Aku cemburu pada bulan yang bermesra denganMu pada malam hari, Aku cemburu pada bintang yang berkelip gemilang di kala mentari menyepi, Aku cemburu pada tumbuhan yang bertasbih padaMu di kala mulutku terkunci, Aku cemburu pada kelawar yang berjaga di saat Engkau turun ke bumi, Aku cemburu pada jiwa yang berdoa padaMu di saat aku sedang bermimpi, Kerana itu aku bangun, Melangkah kaki pada Rabbi, Menadah tangan pada Rabbul Izzati, Supaya cinta Mu tidak aku sia-siakan lagi"
P/s: MARI KITA MENJADI MEREKA! :)
Input:
1) Kesan dosa dalam hidup karya Ibnu Qayyim
2) Bertanya Tentang Tuhan karya Ibnu Rijal
3) Iman & Amal Soleh; Buya HAMKA
4) Fanzuru;Hilal Asyraf
Comments
0 Comments

0 comments: