Thursday, January 12, 2012

Ikut Siapa?

                                                       alt

Salam alaykum, Hayakallah!!!
1 Januari, kenapa meriah sangat 1 Januari yang lalu?? Meletup sana-sini dengan bunga api. Tahun Baru?? Ana rasa kita baru sambut tahun baru beberapa bulan lepas, kenapa ada tahun baru lagi?? Oh, tahun baru masihi. Kenapa disambut awal tahun kalender ciptaan orang bukan Islam lebih diagungkan oleh orang Islam lebih dari awal tahun Hijarah sendiri. Disini ana dapat kenal pasti beberapa sikap masyrakat majoriti muslim Malaysia tentang sambutan Tahun Baru Masihi ini.

Gaya Hidup,
Apa erti gaya hidup sebenarnya? Kata kebanyakkan orang menyambut sambutan orang kafir seperti Hari Natal, Tahun Baru Masihi,  Deepavali dan sebagainya adalah gaya hidup dan tidak boleh langsung dikaitkan dengan agama. Hal ini termasuk la juga fesyen, akhlak dan sebagainya. Maka secara rasionalnya segenap masyarakat kita dari rakyat ke pemimpin tertinggi Negara tidak tahu apakah erti atau definisi agama yang sebenarnya. Agama adalah gaya hidup, kerana itu agama Islam terbit dengan sifat yang syumul sehingga di dalam tandas juga ada perkara yang ditetapkan oleh Islam. Justeru majority masyarakat muslim Malaysia sebenarnya berbudayakan kafir sedangkan mereka muslim. Rasulullah pernah bersabada, "Seseorang itu dibangkitkan di akhirat bersama dengan orang yang dicintainya". Adakah kita akan dibangkitkan dengan ibu kita?? Maksud sebenar hadis ini ialah kita akan dibangkitkan dengan orang yang kita agongkan. Jika Baginda Rasulullah yang kita agungkan dan menjadikan nya kiblat dalam menjalani kehidupan kita di dunia maka kita akan bersama baginda, tapi kalau kita jadikan Rooney, Jenifer Lopez, Messi, Obama sebagai role model??

Gembira ke?
Terlukis kegembiraan di wajah para penyambut tahun baru masihi ini. Tapi adakah golongan ulama dan para solehin gembira? Jawapannya Tidak. kegusaran, kesedihan serta kerisaun melanda pada hati mereka. Kenapa mesti risau?
Kerana mereka Nampak keruntuhan akhlak bererti bala tiba di tanah mereka berpijak. Pada malam tahun baru hari menanam benih-benih haram termasuklah hari valentine yang akan datang nanti. Malam 1 Januari arak-arak didiskaun dengan murah supaya siapa minum? Ya, orang Islam kerana orang kafir sudah pasti akan minum arak tapi harganya dimurahkan agar orang-orang Islam meminumnya tanpa sebarang kompromi dalam pesta menghitung akhir tahun itu. Percayalah, 9 bulan akan datang akan penuh di media massa kisah bayi sampah, longkang, dan sebagainya.
Keprihatinan,
Tapi Alhamdulilah terdapat beberapa stesyen tv tidak menyiarkan pesta countdown tahun baru kerana telah dikritik hebat oleh muslim-muslim yang prihatin. Tapi seribu kali malang masih terdapat pihak media yang masih menyambut sambutan tahun baru dengan bangga menyangkan lautan manusia bercampur lelaki dan perempuan. Tahun Baru kita tidak mahu penuhkan masjid, Tahun Baru orang lain sibuk-sibuk kita penuhkan dataran bunga api buat apa? Tak malu ke??
Comments
0 Comments

0 comments: