Tuesday, March 27, 2012

Luahan Pada Allah Atau Di Rangkaian Sosial?. Facebook?.

                                                      baby

Rangkaian Sosial sememangnya satu fenomena yang drastik berlaku seiring dengan perubahan zaman yang serba canggih ini. Tatkala memasuki zaman berinternet ibarat dunia tanpa sepadan tambahan dengan pelbagai jenis interaktif dan penarikan yang menjadikan internet lebih menarik dan mengikuti kitaran kehidupan.
Sama juga dengan adanya Rangkaian sosial seperti Facebook, Twitter, Myspace dan sebagainya. Ia menjadikan dunia ini sememangnya tanpa sempadan dan tanpa sempadan manusia menjadi alpa dengan sempadan-sempadan dan peraturan yang Islam telah tunjukkan.
Luahan masalah atau ketidakpuashatian terhadap seseorang atau perkara lain sekalipun, adakah berbaloi jika kita mengatakan di Rangkaian Sosial seperti facebook. Ya, facebook memang terkenal dengan salah satu fungsi nya iaitu 'wall' dimana pengguna boleh meluahkan apa yang mereka rasa dan apa yang mereka sedang fikirkan. Sebagai seorang muslim, tidaklah bila kita memasuki dunia tanpa sempadan ini, habis punah semua sempadan yang telah digariskan oleh islam. Tetapi kita masih mengekalkan agar hati kita, akidah kita, agama kita masih tetap bersempadan didalam sanubari seseorang muslim.

Perkara yang menjadi isu dalam luahan pada sesuatu itu ialah yang membabitkan aib seseorang lalu diceritakan di rangkaian sosial. Berdasarkan hadis nabi :
"Barang siapa melepaskan seorang mukmin dari kesusahan hidup di dunia, nescaya Allah akan melepaskan darinya kesusahan di hari kiamat, barang siapa memudahkan urusan (mukmin) yang sulit niscaya Allah akan memudahkan urusannya di dunia dan akhirat.Barang siapa menutup aib seorang muslim, maka Allah akan menutup aibnya di dunia dan akhirat. Allah akan menolong seorang hamba, selama hamba itu senantiasa menolong saudaranya. Barang siapa menempuh perjalanan untuk mencari ilmu, maka Allah akan memudahkan jalan baginya menuju surga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di salah satu rumah Allah untuk membaca Kitabullah dan mempelajarinya bersama-sama, melainkan akan turun kepada mereka ketenteraman, rahmat Allah akan menyelimuti mereka, dan Allah memuji mereka di hadapan (para malaikat) yang berada di sisi-Nya. Barang siapa amalnya lambat, maka tidak akan disempurnakan oleh kemuliaan nasabnya."(HR Muslim)
Berdasarkan hadis ini kita boleh mengambil satu ayat iaitu "Barang siapa menutup aib seorang muslim, maka Allah akan menutup aibnya di dunia dan akhirat". Aib bermaksud cacat cela, salah, atau hinaan. Berdasarkan konteks hina ini, jika seseorang itu salah dan berdosa lalu diceritakan di rangkaian sosial tidakkah itu salah satu daripada membuka aib seseorang itu.
Tidak kisah jika kita berkata nama mahupun tidak, tetapi menceritakan aib itu, akan member kesan jika orang itu, atau orang lain membacanya. Maka akan menimbulkan lagi komplikasi didalam satu permasalahan kerana satu pihak yang tidak mahu berbincang dan menyelesaikan, malah lebih selesa di cerita di rangkaian sosial dan membiarkan khalayak rakannya membacanya. Tindakan ini akan mengeruhkan lagi keadaan, malah boleh membabitkan pergaduhan antara muslim dan sahabat.Tidak salah jika menceritakan aib itu, tapi jika tiada diberikan nama dan bertujuan untuk menasihat dan memberi pengajaran pada yang lain.
Tidak mengapa, kerana didalam al-Quran sendiri Allah ada meriwayatkan kisah-kisah buruk kaum terdahulu agar dijadikan tauladan dan pengajaran oleh setiap muslim di muka.  Akan tetapi jika sesuatu aib itu diceritakan sungguhpun jika tiada nama diletakkan dan hanya mahu meluahkan perasaan. Nauzubillah, banyak kesan buruknya, malah bukan menyelesaikan dan meredakan malah akan menambahkan lagi kesan buruk.

Pelbagai lagi luahan yang sering kali kita baca di rangkaian sosial seperti makian, caci, hina, kritikan yang tidak membina malah menjatuhkan air muka seseorang sehingga berlaku sesuatu yang diluar jangkauan. Ini semua hanya memberikan kesan negative tiada satu pun kesan positif jika difikirkan meluahkan sesuatu dalam memberikan keringanan didalam hati. Tidak!.  Adakah dengan menulis sesuatu di rangkaian sosial tersebut akan  memberikan kita jawapan?. Tidak!
Adakah lebih baik jika kita meluahkan di rangkaian sosial dengan kebesaran dan keindahanNya ciptaan Allah tatkala setiap patah perkataan itu akan diselitkan Allah, dan menyebut nama Allah disetiap perbualan akan membersihkan lagi hati kita malah akan melembutkan lagi hati kita. Berkongsi ilmu kerana Allah dirangkaian sosial dapat juga kita pahala berterusan, Ilmu yang disampaikan akan digunakan malah di teruskan penyebarannya diberikan pahala  berterusan dan sehingga kiamat.  Sebagaimana hadis nabi :
Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: "Apabila seorang manusia mati, putuslah (tulisan pahala) amalan (setakat itu) Kecuali tiga perkara (yang akan berlanjutan tulisan pahalanya) iaitu sedekah jariah atau ilmu memberi kepada yang faedah orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya."
(Hadith Sahih – Riwayat Imam Ahmad)
Kita diciptakan oleh Allah dengan satu tujuan mencari keredhaanNya dan menyembahnya sehingga nafas yang terakhir. Adakah rangkaian sosial itu yang memberi kita rezeki?, petunjuk?, jawapan kepada setiap persoalan dan permasalahan?, adakah ianya dapat memberikan kita kegembiraan didunia mahupun di akhirat kelak. TIDAK!. Hanya Allah yang kita sembah, kita takuti, dan kita luahkan segalanya didunia ini. Sungguhlah malang jika kita menyutukan Allah dengan melupakanNya bahawa Dia lah tempat kita mengadu, menatap dan menangis kesusahan kerana Dialah yang boleh mengubah itu semua. Bukan Rangkaian Sosial!. Bukan dengan menulis sesuatu di situ.
Oleh itu, kita sendiri yang menentukan samada kita bersosial di dunia tanpa sempadan ini menambahkan pahala, melembutkan hati kita, mendekatkan diri kita pada Allah atau menjauhkan kita, mengeraskan hati, menambah dosa kita pada Allah. Dengan ilmu dari Allah yang diberikan pada manusia sebenarnya Allah memberikan kita lebih banyak jalan untuk memperoleh keredhaannya dan hanya hambanya yang betul-betul ingat akanNya dan menggunakan kelebihan itu untuk mendekatkan diri kepadaNya.
Comments
0 Comments

0 comments: