Tuesday, March 20, 2012

Semua Agama Mengajak Kepada Kebaikkan

                                                         baby

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.
1. Kita sering kali mendengar orang menyebut bahawa semua agama mengajak kepada kebaikan.
2. Ungkapan sebegini walaupun tampak harmoni, logik dan senang diterima akal hakikatnya adalah agak mengelirukan dan boleh juga mendatangkan fitnah tanpa kita sedar.
3. Adakah benar semua agama mengajar atau mengajak kepada kebaikan? Maka kalau begitu bukankah semua agama adalah sama? Kalau sama, kenapa perlu berpegang kepada satu agama sahaja?
4. Jika ditanya soalan begini (yakni adakah semua agama sama), jawapan saya ialah ya dan tidak.
Kenapa jawapannya ya
5. Kerana semua agama mengajak kita berbuat baik sesama manusia, sesama ibu bapa dan orang tua, jangan mencuri, saling menghormati, saling membantu dan pelbagai lagi.
6. Dari sudut ini, maka ada persamaan antara apa yang dituntut dalam setiap agama. Namun tegasnya, ada persamaan tak semestinya agama itu sama! Contohnya, manusia ada kepala, dan paip pun ada kepala (kepala paip), tapi manusia dan paip tak sama (walaupun ada persamaan)!
Kenapa jawapannya tidak
7. Perkara pokok atau asas utama satu-satu agama ialah konsep ketuhanannya. Inilah yang membezakan Islam secara total daripada mana-mana agama yang lain.
8. Maka, dengan konsep ketuhanan yang tak sama, mustahil untuk menyatakan bahawa Islam dan agama lain sama, padahal bukan sahaja tak sama malah bertentangan sama sekali.
9. Justeru, cara melakukan ibadah juga sekaligus berbeza apatah lagi Tuhan yang disembah itu tak lagi sama!

10. Secara mudahnya, bila kita ingin menyatakan bahawa semua agama mengajak kepada kebaikan, penyataan sebegini perlu dijelaskan dengan lebih lanjut.
11. Yakni, dari aspek apa kebaikan yang dirujuk itu? Jika dari beberapa aspek kemanusiaan, maka benarlah. Namun dalam Islam, elemen syirik, satu unsur yang ada dalam agama yang lain bukanlah satu kebaikan!
12. Bahkan syirik (menyekutukan Allah SWT) merupakan keburukan yang paling keji, dosa yang paling kronik dan kritikal. Dengan kata lain, jika dilihat daripada aspek ini, kita tak lagi boleh menyatakan bahawa semua agama mengajak kepada kebaikan.
13. Dalam Surah Al-Kahfi contohnya, Allah mengeji orang yang menyatakan bahawa Dia mengambil seorang anak. Terjemahan ayat ke-5 surah tersebut berbunyi:
"...... Alangkah jeleknya kata-kata yang keluar dari mulut mereka; mereka hanya mengatakan (sesuatu) kebohongan belaka."
14. Jelas, agama lain yang mengajak mensyirikkan Allah SWT realitinya tak membawa kepada kebaikan. Bukan niat saya menyuruh membenci penganut agama lain, tetapi ingin mengajak kita untuk membenci dengan sebenar-benar benci akan perbuatan mensyirikkan Allah SWT, maka harap difahami konteksnya yang sebenar.
15. Dan tidaklah saya kata hanya agama lain sahaja mengajak kepada syirik. Malah kadang-kadang rutin harian dan budaya kita pun ada unsur syirik yang mesti dielakkan.
16. Contohnya, sebahagian orang Melayu yang masih percaya pada bomoh ataupun pemikiran bahawa ubat itu penyembuh penyakit.
17. Memang betul dengan makan ubat kita boleh sembuh, tapi ubat adalah sekadar ikhtiar kita kepada Allah SWT, dan Allah jadikannya sebab untuk sembuh, tetapi harus difahami bahawa yang menyembuhkan ialah Allah SWT.
18. Saya ingin menutup coretan kali ini dengan menghurai lebih lanjut tentang bahaya syirik. Sebagai permulaan, Syeikh Ibnu Al-Qayyim Al-Jawziyyah dalam kitab Talbis Iblis (perangkap Iblis) menerangkan peringkat-peringkat dan tingkatan dosa. Huraian lanjut tentangnya saya nukilkan di artikel pada bulan lepas bertajuk Agak-agak bila kita boleh couple?
19. Ringkasnya, daripada lebih kurang 7 peringkat, dosa besar seperti berzina berada di peringkat ketiga tertinggi. Apa 2 lagi yang lebih besar?
20. Mengungguli tempat kedua ialah bid'aah yang sesat dan 'johan' kepada segala bentuk dosa ialah tidak lain dan tak bukan, mensyirikkan Allah atau kufur!
21. Disusun mengikut peringkat-peringkat ini kerana ada tujuan tertentu sebenarnya. Antara lain yang saya faham adalah kerana syaitan dan iblis ini cukup licik. Akan dibisikkan di telinga anak Adam untuk lakukan dosa-dosa kecil dahulu, kemudian terus naik dari satu peringkat ke peringkat yang lebih tinggi sehinggalah kepada tahap syirik na'uzubillahiminzalik!
22. Dalam Al-Quran, disebut bahawa Allah SWT mengampunkan semua dosa. Dalam Surah Az-Zumar ayat 53 terjemahannya:
"....Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya."
23. Namun dalam Surah An-Nur, ayat 48 disebut tentang satu pengecualian yakni:
"Sesungguhnya Allah tidak akan mengampuni (dosa) kerana mempersekutukan-Nya (yakni syirik), dan mengampuni apa (dosa) yang selain (syirik) itu bagi siapa yang Dia kehendaki. Barang siapa mempersekutukan Allah, maka sungguh, dia telah berbuat dosa yang besar."
24. Maka berhati-hatilah kita dengan amalan, pemikiran serta setiap perkataan yang kita keluarkan dari mulut kita.

25. Dalam pada kita menghormati penganut agama lain dengan prinsip kebebasan beragama yang dianjurkan oleh Islam, kita mestilah berwaspada dengan semua bentuk kompromi agama, dan hendaklah juga bertegas dalam isu murtad.
26. Moga Allah SWT kekalkan kita semua dalam hidayah-Nya sehinggalah kita mati dalam keadaan seorang Muslim yang benar-benar beriman kepada-Nya. Ameen ameen ameen.
27. Mengakhiri artikel ini, mohon izin saya simpulkan sekali lagi bahawa syirik itu adalah keburukan yang terbesar maka tidaklah layak bagi agama lain dianggap mengajar kepada kebaikan, pun begitu, kita tak mempunyai masalah untuk menerima bahawa ada unsur kebaikan yang diajar dalam agama-agama lain kepada penganutnya. Yang penting sekarang, dalam kita berbicara, fahamilah konteksnya!
Wallahuaklam, wassalamualaikum wbt
Comments
0 Comments

0 comments: