Friday, March 30, 2012

Soladiriti Antarabangsa Membelah Palestin

                                                            Palestin

Pada bulan Mac 1976, bermulalah titik hitam dalam kehidupan masyarakat Palestin apabila pihak Zionis merampas tanah swasta dan awam secara besar-besaran di kebanyakan kawasan di bumi Palestin.
Rentetan daripada itu, rakyat Palestin mengisytiharkan mogok umum yang pertama kali dihadapi oleh Zionis sejak pendudukan Palestin pada tahun 1948. Zionis mula bertindak ganas dengan menakluki lebih banyak perkampungan Palestin, membunuh dan mencederakan ramai orang awam.
Tarikh 30 Mac 2012 dipilih kerana ianya merupakan simbolik bagi hari yang bersejarah yang terpahat di memori masyarakat Palestin iaitu 'Palestine Land Day'. Tarikh 30 Mac ini turut dijadikan sebagai acara tahunan antarabangsa yang melibatkan masyarakat di seluruh dunia untuk menunjukkan perpaduan kita dengan masyarakat Palestin dan untuk melindungi Baitulmaqdis sebagai kota suci.
Global March to Jerusalem (GMJ) yang juga perjuang antarabangsa bagi menuntut kebebasan buat Baitulmaqdis dan masyarakat Palestin di samping bertekad untuk mengakhiri dasar Aparteid dan polisi pembersihan etnik yang memberi kesan mendalam terhadap rakyat, tanah jajahan dan kesucian Kota Baitulmaqdis yang mana merupakan satu jenayah bukan sahaja terhadap rakyat Palestin, bahkan terhadap semua masyarakat di seluruh dunia.
Sehubungan dengan itu, satu perarakan keamanan akan dianjurkan secara besar-besaran di beberapa buah benua seperti benua Asia, Afrika, Eropah, Amerika dan Australasia untuk bergerak menuju ke Palestin and beberapa negara jiran seperti Jordan, Mesir, Syria dan Lebanon.
Setelah tiba di Palestin pada 30 Mac nanti, perarakan secara aman akan bergerak pula menuju ke Baitulmaqdis atau titik kawasan yang terdekat dengannya. Pada tarikh yang sama, demonstrasi secara aman akan diadakan di hadapan kedutaan Israel di pelbagai ibu negara yang terpilih dan seterusnya akan berlanjutan secara besar-besaran di dataran utama di bandar-bandar besar di dunia seperti Dataran Tahrir, Mesir.
Malaysia sendiri mengambil langkah menyokong usaha ini. Malaysia Global March to Jerusalem (myGMJ) ditubuhkan untuk menerajui sebuah gabungan NGO Malaysia tidak mengira agama, bangsa dan politik untuk menganjurkan sebuah aktiviti kebangsaan serta mengambil bahagian dalam aktiviti GMJ antarabangsa.
Seluruh warga Malaysia daripada semua lapisan masyarakat diajak untuk bersama-sama berganding bahu dalam menjayakan amalan yang mulia ini. Semua tokoh negara, ahli politik, selebriti, tokoh-tokoh hak asasi manusia dan penerbit filem dijemput untuk bersama-sama menyokong aktiviti myGMJ ini.
Beberapa aktiviti telah dijalankan di beberapa tempat dan terdapat juga aktiviti-aktiviti yang masih dalam perancangan dan akan menyusul seiring dengan acara kemuncak GMJ yang akan berlangsung pada 30 Mac 2012 nanti.
Antara aktiviti yang telah dan akan dijalankan ialah kempen kesedaran di sekolah-sekolah dan institut pengajian tinggi, menghantar wakil dari myGMJ untuk menyertai perarakan global di Beirut, konvoi bermotor myGMJ dan flashmob myGMJ di beberapa tempat awam yang terpilih.
Selain itu, kemuncak acara myGMJ akan diadakan pada 30 Mac 2012 di Stadium Malawati Shah Alam untuk diselarikan dengan perarakan lain di seluruh dunia dan konvoi motosikal berkuasa besar (Superbike) yang membawa 131 bendera negara yang mengiktiraf negara Palestin yang akan berkumpul di satu tempat awam berlatarbelakangkan Baitulmaqdis, Masjid Al-Aqsa dan Gereja Nativity.

Sebagai rakyat Malaysia, anda boleh sertai myGMJ atau mana-mana badan yang bersama-sama menganjurkan aktiviti-aktiviti seperti ini. Selain itu, anda boleh menghebahkan mengenai aktiviti myGMJ kepada rakan-rakan di sekeliling anda di samping memboikot apa sahaja yang ada kaitan dengan Israel seperti memboikot barangan, pelancongan, kebudayaan dan acara-acara sukan.
Jom hadir pada Jumaat 30 Mac ini di Stadium Malawati Shah Alam sebagai tanda solidariti antarabangsa membela Palestin di seluruh dunia. Perjuangan membela Palestin adalah perjuangan bersama. Ayuh, sama-sama kita jayakannya!
Dipetik daripada http://ikram.org.my
Comments
0 Comments

0 comments: